Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικών σε Ανήλικους Υπηκόους Τρίτων Χωρών

Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από ανήλικους μαθητές ΥΤΧ μπορεί να ενισχύει και να υποστηρίξει την  ένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία. Αναλυτικότερα, μέσα από τη φοίτησή τους σε τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να εργαστούν ομαδικά και ατομικά, να εκπροσωπήσουν τη χώρα και τον πολιτισμό τους, αλλά και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της χώρας στην οποία διαμένουν, δηλαδή της Κύπρου. Τα παραπάνω θα τους επιτρέψουν να εξοικειωθούν με τις συνήθειες, την καθημερινότητα και ό,τι άλλο στοιχειοθετεί την ιστορία και τον πολιτισμό της κυπριακής κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και τη Συμβουλευτική Εταιρία INNOVADE ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος Εκμάθησης Ελληνικών σε Ανήλικους Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) με τίτλο «Γεια Χαρά!» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα μαθήματα θα προσφερθούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και σε δύο γλωσσικά επίπεδα με συνολική διάρκεια 65 ωρών από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται εντός των σχολείων που φοιτούν οι μαθητές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχολικής ημέρας και θα συνδέονται άμεσα με τη διδακτέα ύλη. Απώτερος στόχος αποτελεί η ενίσχυση της ομαλής ένταξης των παιδιών ΥΤΧ στο σχολικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα θα επιβραβεύονται με έναν υπολογιστή με οθόνη αφής (tablet).